Egy éjszakára beáztatjuk a babot. Másnap leszűrjük, és friss vízben felrakjuk főni egy meghámozott vöröshagyma, két babérlevél és egy kis só társaságában.
Amíg fő, a maradék három vöröshagymát is meghámozzuk, finomra vágjuk, és pár evőkanál zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a három gerezd zúzott fokhagymát, a pici kockákra vágott zellert, a felaprított petrezselyem zöldjét, sózzuk és borsozzuk, végül belekavarjuk az őrölt pirospaprikát is (egy-két evőkanállal, hogy szép színe legyen az alapnak).
Ha a bab már majdnem megfőtt, leszűrjük, de a főzővizét is megőrizzük. A babot beleöntjük a hagymás pörköltalapba, öntünk rá egy picit a félretett főzővízből, és együtt pároljuk a bab teljes puhulásáig (nem baj, ha kicsit szétfő). Gyakran megkeverjük és mindig annyi levet öntünk rá, hogy jó sűrű szaftos ragu legyen a végeredmény.
Közben egy másik fazékban kifőzzük a tésztát. Hozzákeverjük a babpörkölthöz, érdemes hagyni legalább 10 percet állni a fogyasztás előtt.