Robotgéppel habosra keverjük az alaphoz a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és az egész tojással. Beleforgatjuk a darált mandulát, diót és a hajdinalisztet. Ha nagyon sűrű, akkor egy-két evőkanál vízzel lazíthatjuk (sűrű, éppen nem önterülő masszát kell kapnunk). Egy lapos kerámiatálat kikenünk vajjal, belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, ez idő alatt majdnem teljesen megsült, a teteje kicsit megpirul.
Közben a morzsához összekeverjük az összes hozzávalót. Berakjuk a fagyasztóba, könnyebb lesz vele hidegen bánni. Előkészítjük a gyümölcsöket is. A birset, az almát, a körtét megtisztítjuk, a csutkát kiszedjük, kicsi, dobókockányi darabokra vágjuk. A tököt is feldaraboljuk. Egy serpenyőben a vajon megsütjük mindet. Először a birset kezdjük el pirítani, és utána mehet a többi. Csak annyira pároljuk meg, hogy roppanósak legyenek. Közben szükség szerint édesítjük cukorral, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a levét. Ízesítjük az őrölt fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel és szegfűszeggel. Hagyjuk kicsit hűlni. Belekeverjük az áfonyát.
Kivesszük a sütőből a majdnem teljesen megsütött alaptésztát. Rákanalazzuk a gyümölcsöket, egy-két kanálnyi lével együtt (ha több levet eresztett volna, arra már nem lesz szükség, eláztatná az alapot). A tetejére morzsoljuk a mandulás-diós morzsát, és 200 fokon rápirítunk. Sűrű vaníliamártással tálaljuk.