Mandulás mézeskalács
- Az élesztőt fél deci cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A maradék tejet összeforraljuk 12 dkg cukorral, egy csipet sóval és 10 dkg vajjal, majd langyosra hűtjük. A liszt felét összekeverjük a mandulalapocskákkal meg a mazsolával, majd a két tojással, a maradék liszttel, a vajas tejjel és a megkelt élesztővel. Jól nyújtható tésztává gyúrjuk, azután félórát kelesztjük.
- 8 dkg vajat megolvasztunk, összekeverjük a mézzel, 8 dkg cukorral és a hámozatlan, durvára aprított mandulával. Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és az aljára simítjuk a vajas-mézes mandulát.
- A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. A maradék cukrot összekeverjük a fahéjjal, és megszórjuk vele a tésztát. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A darabkákat beleállítjuk a tortaformába, és még 20-30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 170-180
fokon aranysárgára sütjük a mézeskalácsot.