Forrás: O. Horváth György

Marhanyaktokány sült pasztinákkal, zellerrel

ELŐKÉSZÍTÉS: 45 perc – FŐZÉS: 2 óra – ? só ? bors ? majoránna ? citrom ? olívaolaj ? mustár
Az egyik legszaftosabb marhahús, a nyak sütni is jó, pörköltnek is, gulyásnak is megfelel. Most egy majoránnás-gombás tokányt készítettem belőle. Ehhez hosszú, ujjnyi csíkokra vágtam a húst, melyet bográcsban kiolvasztott szalonnakockákon fonnyasztott vöröshagymaszeleteken pirítottam fehéredésig. Ekkor került bele több friss majoránnaág, a bors, a szétnyomott fokhagyma – nagyjából egy evőkanálnyi szárított őrleménynek felel meg –, majd egy kis só, valamint a gomba. Megvártam, míg a hús és a gomba teljesen kiengedi a szaftját, s a főzés során ezt a szintet tartottam némi víz hozzáadásával. Mikor a hús puha lett, adtam hozzá még egy majoránnaágat, egy kis borsot, kanálnyi mustárt és a tejfölt. Egyet kell csak rottyantani, és kész is az étel. Míg a hús főtt a bográcsban, faszénből készítettem parazsat. Ezen a fél-egy centi vastagra szelt zellereket meggrilleztem, s közben olívából, sóból, borsból, citromléből készített páccal kenegettem. A pasztinákot félbevágtam, és a vajon egy serpenyőben barnulásig pirítottam, közben kicsit sóztam, s citromlevet is facsartam rá. Fóliában újkrumplit is sütöttem a parázs felett. A tokányt a sült zöldségekkel körítve tálaltam. Érdemes valamiféle savanyúságot is kínálni hozzá, nálunk éppen fejes saláta termett a kertben…

kaloria 520 CAL
ido 165 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.