Marhaszelet
A hátszínt 1,5-2 cm vastag darabokra szeleteljük, megsózzuk-megborsozzuk, majd forró olajon a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk, kérget sütünk rá. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és lassú tűzön majdnem készre pároljuk. (Ne főzzük túl, mert akkor rágós lesz.)
Áfonyamártás
A mártáshoz az áfonyát 5 dl vízzel felengedjük, és a cukorral meg egy kevés sóval ízesítve felforraljuk. Az ételkeményítőt csomómentesre kikeverjük
egy kevés lével, és besűrítjük vele a mártást.
Székely krokett
A kukoricadarából 1 liter vízzel és egy teáskanálnyi sóval sűrű puliszkát főzünk. Kiborítjuk egy tálcára, hagyjuk kihűlni, majd a masszából vizes kézzel kisebb gombócokat szakítunk, és a közepükbe egy-egy kocka juhtúrót rejtünk. A gombócokból kroketteket formázunk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, végül bő, forró olajban kisütjük.