Mazsolás puffancs

Mazsolás puffancs

A fánktöltelékeknek csak a fantáziánk szabhat határt! Egyik kedvencemhez a narancslét a cukorral, mazsolával
és dióval összefőzöm tölteléksűrűségűre. Mikor megfelelő az állaga, beleteszem a rumot, s ezzel a masszával töltöm meg a fánkkorongokat. Az összeillesztés és a sütés
már gyerekjáték!

Szalagos farsangi fánk

A jól sikerült fánk alapja a meleg: legyen meleg a helyiség, az alapanyagok, de még a kezünk is. A lisztet, miután átszitáltam, legalább félóráig jó meleg helyen tartom. Az élesztőt belemorzsolom a langyos tejbe, s kevés porcukorral felfuttatom az eredeti
mennyiségnek legalább a kétszeresére – ez kb. 10 perc. A lisztből, csipet sóból, felolvasztott vajból, tojássárgájából, vaníliás cukorból, rumból – hogy
kevésbé szívja magába a zsírt –, narancsléből és a felfuttatott élesztőből nem túl kemény, csomómentes
tésztát dolgozok ki. Akkor jó, ha már a keverőkanálról leválik, és hólyagokat vet. Ha túl kemény lenne, még kevés langyos tejet öntök hozzá. Ezután a tésztát kevés liszttel megszórom, tiszta ruhával letakarom, és kb. fél óra hoszszat meleg helyen kelesztem úgy,
hogy kétszeresére dagadjon. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára teszem, még egyszer átgyúrom, majd nyújtófával 1 cm vastagságúra nyújtom. Ebből a tésztából fánkszaggatóval kb. 6 cm átmérőjű korongokat szaggatok ki. Kezdődhet a sütés: a fánkokat nagyon forró és nagyon bő olajba teszem úgy, hogy az a felük kerüljön alulra, amelyik eddig
felül volt. Fedő alatt 3-4 perc alatt szép pirosra sütöm, aztán megfordítom, és most már fedő nélkül sütöm
a másik oldalát. Ügyeljünk arra, hogy a fánkok szabadon ússzanak a zsiradékban, mert csak így lesz szép fehér öv az oldalukon. A kész fánkot vaníliás cukorral meghintve, kevés vízzel vagy fehérborral lazított baracklekvárral tálalom.

kaloria 310 CAL
ido 180 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.