A margarint, a mézet és a cukrot lassú tűzön felmelegítem, míg a cukor el nem olvad. Mikor langyosra kihűlt, az összekevert száraz anyagokra (liszt, só, fűszerkeverék és szódabikarbóna) öntöm, és még két tojást adok hozzá. Nem könnyű mindezt összedolgozni, de a végeredmény kárpótol majd az emberpróbáló gyúrásért. A tésztát egy órán át hűtőben pihentetem.
Ezután következik a mézeskalácsok kiszaggatása: 4 mm vastagra, a sütéskor majd megdagad. Nyújtáskor csak a deszkát lisztezem, vagy a sodrófát a kezemmel, sohasem a tészta tetejét, mert különben könnyen lepereg majd róla a díszítő máz. Kezdőknek javaslom, hogy eleinte papíron tervezzék meg előre az alakzatokat, aztán már bátrabban kísérletezhetnek a vonalakkal.
A kalácsokat előmelegített sütőben, 190-200 fokon kb. 10 percig sütöm. Nem árt vigyázni, mert a méz miatt gyorsan sül. Ha tovább sütöm, hamar megkapja a tetejét és megkeseredik – ezért inkább világosan kiszedem. Egy éjszakára kinn hagyom a konyhapulton, hogy egy kis nedvességet magába szívva másnapra megpuhuljon és akár azonnal fogyaszthassuk. Fémdobozba téve hetek múltán is élvezhető.