Forrás: Pásztor Tünde

Mézes-mákos öntött perec - a böjti asztalon

A MÉZES-MÁKOS

Késsel felkarikázzuk a pereceket, s egy nagy tálba dobjuk.
Leöntjük körülbelül egy liter forró vízzel, és hagyjuk, hogy
kicsit megpuhuljon a tészta. Végül elkeverjük a vaníliás
cukorral elkevert mákkal, és rácsurgatjuk a mézet.

A BÖJTÖS PEREC

ELKÉSZÍTÉSÉNEK NEHÉZSÉGI FOKA: 2-es – ELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc – KELESZTÉS: 2 óra 1 adag: 140 kcal – Egy kis pohárban kikeverjük az élesztőt a cukorral, hagyjuk kicsit felfutni. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a cukros élesztőt, a deci langyos tejet, a szoba-hőmérsékletu tojást, és szoros kelt tésztát dagasztunk (ha szükséges, pici langyos vizet adhatunk még hozzá). Ha már szép fényes a tészta, beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kis darabokra szaggatjuk. 15-20 cm-es rudakat sodrunk, és karikát formázunk belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva ismét kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

kaloria 170 CAL
ido 10 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Pásztor Tünde

Ajánlataink