Őzropogós erdeigyümölcs-mártás kísérettel
- Az őzhúst megtisztítjuk az inaktól, és hideg vízben többször átmossuk. Sós vízben feltesszük főni, majd amikor megpuhult, kivesszük az edényből. Hagyjuk kihűlni, azután húsdarálón megdaráljuk. A hagymát megreszeljük, és egy serpenyőben a felolvasztott vajon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, néhány percig még hevítjük, majd felengedjük a tejjel, és péppé főzzük. Amikor sűrűsödni kezd, hozzáöntjük a ledarált őzhúst, sózzuk, borsozzuk, és beletörünk 2 egész tojást. A masszát jól elkeverjük, és hidegre állítjuk.
- Ha kihűlt, ujjnyi vastag rudacskákat formálunk belőle. Megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, majd zsírban kisütjük. A vargányát megmossuk, hibás részeit és a tönkjét kivágjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a gombafejeket, és puhára pároljuk. Rádobjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, picit megsózzuk, és alaposan összeforgatjuk. Az őzropogóst tálra szedjük, vargányakörítéssel és a mártással kínáljuk
Gyümölcsmártás
- A mártáshoz felforraljuk a gyümölcsöket a cukorral meg a vörösborral, majd leszűrjük. A keményítőt feloldjuk 2 evőkanál vízben, simára keverjük, és a gyümölcsléhez adjuk. Kevergetve szirup sűrűségűre beforraljuk, és összekeverjük a leszűrt gyümölcsökkel. Sóval, borssal, fahéjjal, cayenne-i borssal pikánsra fűszerezzük, majd
az edényben hagyjuk kihűlni.