Két paradicsomot félreteszünk, a többit cikkekre vágjuk. Feldaraboljuk a zellert és a sárgarépát, 1 mm-es szeletekre vágjuk a burgonyát. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd negyedeljük. Mindezeket egy lábosba tesszük a kakukkfűvel, az oregánóval, a babérlevéllel és a csillagánizzsal együtt. Felöntjük 4 dl vízzel, és egy órát főzzük. Ekkor sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a bazsalikomot, levesszük a tűzről, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A maradék két paradicsom héját kereszt alakban bevágjuk, forró vízbe tesszük 20-30 másodpercre, majd jeges vízben kihűtjük. A héjukat lehúzzuk, a magjaikat kivágjuk, a húsukat félcentis kockákra vágjuk, ezt adjuk betétként a levesbe.
Fejes saláta rokfortos paradicsomszószban, újhagymával, főtt tojással