Megmossuk a birsalmát, erős szivaccsal vagy egy kis kefével ledörzsöljük a szőröket a héjáról. Nem hámozzuk meg. Éles késsel egy vágódeszkán negyedeljük a gyümölcsöt. Kivágjuk a magházat és a hibás részeket, a többit felkockázzuk (nem kell apróra).
Befőzőlábasba rakjuk. Öntünk rá egy-két deci vizet, és addig főzzük, amíg puha nem lesz a birs. Közben gyakran megkeverjük, és ha szükséges, öntünk alá kis vizet, nehogy leégjen.
Ha már majdnem jó, hozzáadjuk a cukrot, és azzal is összerotyogtatjuk. Jó sűrű masszát fogunk kapni. Levesszük a tűzhelyről és merülőmixerrel pürésítjük.
Pár fertőtlenített kicsi üveget kiöblítünk rummal, a megmaradt alkoholt hozzákeverjük a kész lekvárhoz. Kis tölcsér segítségével megtöltjük az üvegeket a dzsemmel. Rácsavarjuk a fedőket. Vizes dunsztban 20-25 percig főzzük.