Kókuszos birstorta

Először a tortalapokat sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből habot verünk, közben lassan adagolunk hozzá három evőkanál cukrot. Addig verjük, míg szép, fényes, kemény habot nem kapunk. A sárgájákat nagyon habosra keverjük a maradék három kanál cukorral. Végül több adagban, váltakozva beleforgatjuk a lisztet és a tojáshabot. Mérleg segítségével három egyenlő részre osztjuk a habos masszát.

Három közepes méretű tortaforma aljába sütőpapírt szabunk, és három adagban, egyesével megsütjük a lapokat. A megsült piskótákat rácson kihűtjük, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.

Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Összekeverjük a birspürét a joghurttal, a cukorral, a vaníliás cukorral. Kevés meleg vízben feloldjuk a zselatint, majd hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk a birses krémben. A tejszínből habot verünk, összedolgozzuk a birsalmás krémmel.

Az alsó lapot betesszük egy kapcsos tortaforma aljába, rákenjük a krém egy részét. Erre jön a második piskóta és a második krémréteg. A tetejére nyomjuk a harmadik tortalapot. A maradék krémmel bekenjük a torta tetejét. Úgy gazdálkodunk a krémmel, hogy a torta belsejébe vastagabb réteg, a tetejére vékonyabb jusson. Betesszük a formát a hűtőszekrénybe pár órára, hogy teljesen megdermedjen a krém.

A kókuszpelyhet egy papírral bélelt tepsire borítjuk, és 180 fokos sütőben pár perc alatt halványbarnára pirítjuk. Kihűtjük. Tálalás előtt a tortát kivesszük a formából, tortatálra tesszük. A két deci tejszínt habbá verjük a vaníliás porcukorral, és a habot rákenjük a torta oldalára. A torta szélét és az oldalát megszórjuk a pirított kókuszpehellyel.

Fűszeres birskompót

kaloria 210 CAL
ido 94 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink