Savanyú káposztával rakott borgőzös alma
A savanyú káposztát langyos vízben kimossuk, hogy ne
legyen túlságosan savanyú. A bacont kis kockákra vágjuk,
majd egy nagyobb lábasban az olajon félig megpirítjuk.
Beledobjuk a káposztát, megsózzuk és borsozzuk.
Hozzáadjuk a babérlevelet és a megtisztított vöröshagymát
félbe vágva, majd ráöntjük a bort, és fedő alatt, lassú
tűzön egy óráig pároljuk.
Egy tűzálló tálba beleszedjük a káposzta felét (a babérlevelet és a hagymát kidobjuk). Betakarjuk a hámozott, kimagozott, cikkekre vágott almával, úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Rátesszük a maradék káposztát, majd betakarjuk alufóliával, és forró sütőben 20 perc alatt összesütjük. Az almánk így a bor gőzében párolódik zamatos-puhára. Kiváló egytálétel, de sült húsok, pecsenyék mellé kísérőnek is adhatjuk.