Nagyon alaposan megmossuk a somot, ha maradt rajta pici szár, leszedjük róla.
A somszemeket a befőzőlábasba rakjuk. Öntünk alá körülbelül egy deci vizet, és elkezdjük főzni. Kis lángon forraljuk, míg meg nem puhulnak a szemek, közben gyakran megkeverjük, ha le akarna égni, öntünk mindig alá egy kis vizet.
Ha már puha, akkor egy nagy lyukú szűrőn áttörjük (a som magja szerencsére viszonylag nagy, nem kell sűrű szitával küzdenünk).
A befőzőlábasba visszaöntjük a szűrőben maradt héjat és magokat, öntünk rá egy deci vizet, és 15 percig forraljuk. Ezt ismét átöntjük a szűrőn, ami fennmarad rajta, azt már kidobjuk. A befőzőlábast elmossuk.
Beleöntjük az elsőre átszűrt somot, valamint a második forralás után szűrt hígabb levet is. Közepes lángon főzzük tovább, amíg el nem éri azt a sűrűséget, amit szeretnénk. Hozzászórjuk a cukrot, és ezzel is legalább öt percig forraljuk, végül fertőtlenített kicsi üvegekbe töltjük.