Érik rengeteg gyümölcs, nagy kincs, főleg, ha saját, vegyszermentes. Amit nem eszünk meg frissen, el kell tenni télire. A legegyszerűbb lefagyasztani, de mégis az üvegben történő tartósítást ajánljuk. Bár a befőzés jóval nagyobb munka, mint a fagyasztóba tevés, ha már egyszer üvegbe kerültek a termések, gyakorlatilag bármeddig elállnak, nem kell hozzá sem áram, sem gép.

Hogyan tegyünk el lekvárt tartósítószer nélkül?

A sikeres befőzés az alapanyag átválogatásával kezdődik. Elengedhetetlen a gondos mosás, tisztítás, a sérült részek eltávolítása. Ugyanilyen fontos lépés az üvbegek előkészítése: az üvegeket forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, megszárítjuk (mosogatógéppel a legegyszerűbb). A fémfedőket tíz percig főzzük bő vízben, ezzel csírátlanítjuk és egyben szagtalanítjuk (nem szerencsés, ha kovászosuborka-szagú lesz a baracklekvár). Ezeket is megszárítjuk.

Mivel nem használunk tartósítószert, nagyon ügyelünk a tisztaságra, a befőzés alatt lehetőleg senki ne járkáljon, morzsáljon körülöttünk. A befőző lábasba tesszük a szükség szerint kimagozott, feldarabolt gyümölcsöt.

Ha befőttet készítünk, öntünk rá annyi vizet, amennyi bőven ellepi, és addig forraljuk, amíg a lé felforr, a gyümölcsdarabok pedig teljesen átfőnek. Ennek a pontos ideje a gyümölcstől függ, de az első forrás után már csak percekről lesz szó. Közben adhatunk hozzá fűszert, illetve édesíthetjük, ha szükségesnek tartjuk. Végül a tiszta üvegekbe töltjük, ügyelünk rá, hogy a forró lé ellepje a gyümölcsöket. Rácsavarjuk a fedőt, fejre állítjuk az üveget. 10-15 perc múlva visszaállítjuk a talpára, és ha kihűlt, mehet a kamrába. A fejreállítás azért fontos, mert ilyenkor a tűzforró folyadék sterilizálja az üvegben bent maradt levegőt.

Ha lekvárt főzünk, akkor elkezdjük főzni a gyümölcsöt (ha nagyon lassan eresztené a levét, akkor pici víz mehet a sűrűbb gyümölcsök alá), eleinte sokat kevergetjük. Addig főzzük, amíg az állaga el nem éri azt a sűrűséget, amit szeretnénk. Szilvánál ez lehet akár két-három óra is, a bogyósoknál jóval rövidebb ez az idő. Főzés közben ízesíthetjük és édesíthetjük tetszés szerint. Forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fémkupakot, fejre állítjuk negyedórára, majd vissza a talpára. Ha a lekvárunk nagyon sűrű (alma, szilva, birs, stb.), akkor szükség lesz egy vizes dunsztolásra is, mert a nagyon sűrű masszát nem tudjuk 100 fok körül tartani, a 70-75 fokosan üvegbe rakott gyümölcspüré pedig nem fog elállni.

A vizes dunsztolás a legegyszerűbb egy tésztafőző fazékban. A lyukacsos belső részbe pakoljuk a kész lekvárokat, konyharuhával kicsit kitömjük, hogy az üvegek egymással és az edény falával ne nagyon érintkezzenek. Majd a külső fazékba tesszük az egészet, eresztünk rá annyi vizet, hogy az üvegek féléig-háromnegyedéig érjen. Felforraljuk a vizet, és fedő alatt gyöngyöztetjük 20 percig. Egyben hagyjuk kihűlni.

Szilva-szeder lekvár mentával

4 különleges szilvalekvár, amivel feldobhatjuk a sütiket!

Áfonyalekvár citrommal

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.