A sört a világ minden pontján inkább isszák, mint eszik. Most azonban főztünk vele, méghozzá zamatos barna sört használtunk fel.
- Vettem egy szép hátsó csülköt, melyet a főzés előtt kuktában háromnegyed órát pároltam. A csontjáról lefejtett húst, bőrkét nagyobb darabokra vágtam fel. A levest a szalonnakockák kisütésével kezdtem, ezen pároltam át az apróra vágott vöröshagymát. Kis tűz kellett a bogrács alá akkor is, amikor a borókabogyót meg a babérlevelet, a feldarabolt zellert kicsit megfuttattam a zsiradékon. Ezt követően dobtam bele a felkockázott kenyeret – ez kellően besűríti az ételt, nem kell rántás sem –, a felkarikázott kolbászt, a petrezselymet, a sárgarépát és a csülökdarabokat.
- Kicsit kevergetve pirítottam, majd felöntöttem egy üveg sörrel meg egy liter vízzel. Nagyjából háromnegyed óra múlva a fokhagyma, a reszelt gyömbér, a negyed citrom héja került bele, ekkor kell kóstolni és sózni is ha szükséges. Ha nagyon sok folyadék elpárologna, pótolni kell. A végén ment bele fél citrom leve és a tejföl. Barna kenyérből készített fokhagymás pirítóssal és sörrel tálaltam.