Forrás: O. Horváth György

Sörös marhauszályragu

ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – FŐZÉS: 2,5 óra – A Füstös konyha rovat nem hagyta ki az igazi téli élményt, ugyanis marhafarkat, más néven ököruszályt főztünk. Ez legalább két, de inkább három órát igénylő feladat. E fenséges része a marhának ugyanis lassan puhul, miközben kiadja a farokcsigolyák kollagénes, cupákos, inas, porcos ízeit. A marhafarkakat megtisztítottam a felesleges faggyútól, aztán a csigolyák ízesülésénél feldaraboltam. Első ránézésre soknak tűnhet két egész farkat megfőzni négy embernek, de a farkon nincs annyi hús, mint első pillantásra látszik. A bográcsot kisebb lángra téve kiolvasztottam a füstöltszalonna-szeleteket, s jó mellé dobni legalább egy tenyérnyi szalonnabőrt is. Aztán a kétféle hagymát feldaraboltam, kicsit lepároltam, majd belevetettem a fűszereket, a húst, s a felszeletelt zöldségeket. Kicsi sört löttyintettem mindig alá, hogy ne égjen le, majd, mikor már kissé megpárolódtak az alkotóelemek, felöntöttem az egész üveg sörrel, illetve annyi meleg vízzel, hogy a farokdarabokat nagyjából ellepje. Ezután csak türelmesen várni kellett, néha egy kis vizet önteni hozzá. S mikor megpuhult a farokhús, s leváltak az inas részek is, az egészet óvatosan beforraltam. A lényeg, hogy csak annyi szaft maradjon alatta, hogy összeturmixolva a lé sűrű – vadashoz hasonló – mártásjellegű legyen. Ekkor lehet még ízlés szerint egy kis sörrel, mustárral, sóval véglegesre ízesíteni. A húst ebbe helyeztem vissza, majd krumplis gombóccal tálaltam.

kaloria 490 CAL
ido 180 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink