Stollen

Az aszalt gyümölcsöket szükség szerint daraboljuk, és beáztatjuk a rumba vagy narancslébe pár órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára).

A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a fűszereket a robotgép táljába öntjük, pár forgással összekeverjük. A vajat és a tejet egy kis edényben összemelegítjük. Ha a vaj már felolvadt, levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk kicsit hűlni. Utána ráöntjük a robotgépben lévő száraz anyagokra, hozzáadjuk az egész tojást, a vaníliaőrleményt, és a dagasztókarral lassú fokozaton 10 percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk a tálat, és hagyjuk pihenni a tésztát 10 percig.

Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és vastag, ovális lappá formázzuk. Rátesszük a kandírozott gyümölcsök és a mandula felét. Félbehajtjuk, átgyúrjuk, majd ismét ovális alakúra nyújtjuk. Rászórjuk a maradék mandulát meg kandírozott gyümölcsöt, félbehajtjuk, ismét összegyúrjuk.

Megint oválissá nyújtjuk, rászórjuk a leszűrt aszalt gyümölcsök negyedét, belegyúrjuk a tésztába. Ezt még egyszer ismételjük. Utoljára ismét oválissá formázzuk (ha két kicsi veknit akarunk sütni, akkor most osztjuk ketté a tésztát), és a közepén a tenyerünk élével lenyomjuk a tésztát, hogy egy kis vályút kapjunk, ide öntjük a maradék aszalt gyümölcsöt. A tészta felső harmadát ráhatjuk a gyümölccsel teli vályúra, így kapjuk meg a stollen jellegzetes alakját. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk kelni 30-40 percig.

Sütőpapírt terítünk egy tepsire, átemeljük rá a stollent, és 175 fokos sütőben megsütjük. Az egy nagy cipó körülbelül egy óra alatt sül meg, a két kicsinek elég 45 perc is.

Rácsra átemeljük, hagyjuk hűlni pár percig, majd vastagon lekenjük olvasztott vajjal. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Pár perc múlva ezt megismételjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó edényben vagy fóliába alaposan becsomagolva sokáig eláll.

Mandulás gyümölcskenyér

kaloria - CAL
ido 180 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink