Sütőtökkrémleves Szent Jakab-kagylóval

Sütőtökkrémleves Szent Jakab-kagylóval

A sütőtökkrémleves – minden bizonnyal francia hatásnak köszönhetően – az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek
örvend. Pirított tökmaggal készített változatát novemberi számunkban már közöltük. Most lássuk,
hogyan főzik és mivel teszik pikánssá a franciák!
A sütőtököt szeleteljük négyfelé, magházát kanállal vájjuk ki, majd tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe
(gázsütő 6. fokozat), és süssük puhára kb. 20 perc alatt. Az átsült tököt a sütőből kivéve kanalazzuk ki a héjából. Közben pucoljunk meg egy hagymát, karikázzuk fel, majd kevés vajon pirítsuk meg. Tegyük bele a sült tököt, öntsük fel húslével, s forraljuk össze. Fűszerezzük sóval, fehér borssal, turmixoljuk, majd öntsünk hozzá 2,5 dl tejszínt, és addig főzzük együtt (kb. 5 perc), amíg be nem sűríti a levest. (A maradék tejszínt tálaláskor díszítéshez használjuk fel.) A kagylóhúst alaposan mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le, majd töröljük szárazra. Szeleteljük vékony csíkokra, fűszerezzük sóval, borssal. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat, tegyük bele a
kagylót, és erős lángon mindkét oldalát süssük hirtelen pirosra. A kagylót nem szokták teljesen átsütni – mert
akkor megkeményedik –, úgy a legfinomabb, ha a közepe egy picit nyers marad. Tálaláskor a sült kagylóra merjük a levest.

kaloria 400 CAL
ido 35 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink