Forrás: Csonka Ilona

Sütőtökös csigakalács

  1. Pici langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést vájunk. Ide öntjük a szoba-hőmérsékletű tojássárgáját. Hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukor felét, a csipet sót. Ráöntjük a felhabzott élesztőt, a maradék tejet és az egy deci langyos tejszínt. Kézzel vagy elektromos dagasztóval szépen kidolgozzuk a tésztát. Ha kell, pici lisztet adhatunk még hozzá, de ne legyen túl kemény a tészta. Ha már elválik az edény falától, akkor hozzádagasztunk 6 dkg felolvasztott, langyos vajat. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni.
  2. Kizsírozunk egy közepes méretű kerek, kapcsos tortaformát. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és csíkokra felvágjuk. A sült tököt ízesítjük a fahéjjal, a megmaradt vaníliás cukorral és esetleg porcukorral, ha szükséges (ez a tök édességétől függ). Merülőmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a maradék 4 dkg vajat is. Megkenjük vele a csíkokat. Egy tepsire sütőpapírt fektetünk. Egy csíkot felcsavarunk, a forma közepre állítjuk, majd a többit is köré tekerjük. Köré rakunk egy tortagyűrűt. Letakarva ismét kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácson langyosra hűtjük. Porcukorral meghintjük, tortaszerűen szeleteljük.

 

Sütőtökös pite erdei gyümölccsel

Sütőtökös kenyér dióval és mandulával

 

kaloria 180 CAL
ido 125 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

6 személyre

Forrás: Csonka Ilona

Ajánlataink