Szalagos farsangi fánk
Az élesztőt 2 dl langyos tejjel, egy kanál porcukorral és
két kanál liszttel felfuttatjuk, kovászt készítünk. A maradék
cukorral elkeverjük a tojássárgáját, a kovászhoz öntjük.
Hozzáadjuk a langyos vajat, a lisztet, a reszelt citrom- és
narancshéjat, egy csipet sót, a rumot meg annyi langyos
tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan
megdagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a fánkokat, és letakarva további 30 percig kelesztjük.
Ezután közepesen forró, bő olajban megsütjük. Sütéskor
először a fánkok felső része kerüljön a zsiradékba
fedjük le az edényt, majd amikor egyik felük rózsaszínűre
sült, fordítsuk meg őket, és fedő nélkül süssük tovább. Így
lesz az oldaluk szép, szalagos.