Szegfűborsos körtetorta mascarponekrémmel
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A margarint a cukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. Összekeverjük a megreszelt csokoládét a szárazon megpirított, őrölt mogyoróval, a sütőporral meg az őrölt szegfűborssal, majd a tojáskrémhez adjuk. Végül beleforgatjuk a csipetnyi cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Kivajazunk egy 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát, majd 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe. A forma belső lapos alját kibéleljük pontosan kivágott sütőpapírral, még egyszer kikenjük vajjal, a széleket enyhén meghintjük liszttel, majd az egész formát megszórjuk mandulalapocskákkal. Beletöltjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Hagyjuk kissé hűlni, majd késsel elválasztjuk a forma szélétől. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
A lecsepegtetett körtével csillagformában kirakjuk a krémet. A körtefőzetből 2,5 dl-t kimérünk, belekeverjük a tortazselét, kevergetve felforraljuk, és bevonjuk vele a körtét. A tortát tálalás előtt 2 órát a hűtőben pihentetjük.
Töltelék
A körtét meghámozzuk, és nem túl vékony cikkekre vágjuk. Felhevítjük a körtenektárt a fahéjjal, a csillagánizzsal, a citrom héjával és levével, a cukorral meg a körtepálinkával. Amint forrni kezd, beletesszük a körtecikkeket, és félpuhára pároljuk. Kiemeljük, és egy tányérra tesszük hűlni. A főzőlevet leszűrjük és félretesszük.
Krém
A túrót krémesre keverjük a mascarponéval és a vaníliás cukorral. Beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, majd a krémet a tésztalapra simítjuk. 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben.