Szent György-napi kelt pite

Varga Ferencné régi kedves levelezőnk György napján váratlan ebédvendéget kapott. Már nem volt ideje vásárolni, az otthoni készletekből kellett rögtönöznie. Így született ez a pihe-puha, kényeztető édesség. Semmilyen különleges alapanyag nem kell hozzá, ha hirtelen megkívánnak egy kis házi süteményt, próbálják ki, érdemes.

  1. Kelt tésztát készítünk a szoba-hőmérsékletű alapanyagokból. Az élesztőt kézmeleg, cukros tejbe morzsoljuk; ha felfutott, összegyúrjuk a liszttel, a sóval, a tojássárgájával, az evőkanálnyi olajjal és annyi meleg tejjel, hogy közepesen lágy legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, majd hagyjuk megkelni.
  2. Összekeverjük a töltelék hozzávalóit. A megkelt tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk. Zsírral kikent közepes tepsibe terítjük az egyik lapot. Ráöntjük a kefires tölteléket. Rárakjuk a felső lapot. Felvert tojás és olaj keverékével lekenjük. Villával megszurkáljuk. Kicsit pihentetjük, majd mérsékelt tűznél megsütjük. Ha langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk.

TÜKK

Porcukor helyett lekenhetjük egy evőkanál vízben feloldott kristálycukorral is, így fényes bevonatot kapunk.

Mesélő ízek: Eredetileg kelt tésztából készült mindenki kedvence, a muffin

Tárkonyos kelt rétes

kaloria 140 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

6 személyre

Ajánlataink