Tejben sült sonka szegfűszeggel

Tejben sült sonka szegfűszeggel

Fogtam a füstölt sonkát, leöblítettem – ha nagyon füstös, akkor áztassuk be egy kis időre csapvízbe –, majd a bőrös felét bevagdostam úgy, hogy nagyjából 1,5 centiméteres oldalú kockákat kaptam. Ezek közepébe szegfűszeget szúrtam, betettem egy tepsibe, aláöntöttem a tejet, belévetettem a vastagabb szeletekre szelt fokhagymát és a meghámozott krumplikat. Alufóliával befedtem, s másfél órán keresztül sütöttem a kemencében. Aztán a fóliát
levettem, a krumplikat meglocsoltam a szafttal, és mehetett vissza a kemencébe. Félóra múlva a bőre kezdett kipattogva sülni, ekkor volt kész.
Közben persze készült a köret is: a zöldségféléket külön- külön megpároltam, enyhén megsóztam, majd melegen tartottam. Az almákat félbevágtam, az aszalt körtével együtt egy kisebb lábasba tettem, fehérbort öntöttem mindezek alá és körülbelül 20 percig sütöttem a kemencében.
A sonkát a besűrűsödött szaftjával leöntött krumplival,
zöldségkörettel és a sült gyümölcsökkel együtt tálaltam.
Vörösbor illik hozzá, s nem baj, ha félszáraz, esetleg félédes a hegy leve.

kaloria 1020 CAL
ido 150 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

6 személyre

Ajánlataink