Orbánné Varga Mária az őrségi Nagyrákosról igazi tájjellegű receptet osztott meg velünk. Nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is: a C-vitaminban gazdag savanyú káposztát és a magas fehérjetartalmú, fiatalító babot a gyógyszerként is használatos tökmagolajjal locsolják meg.
- A babot éjszakára beáztatjuk. Másnap sós vízben puhára főzzük (nem szabad szétfőzni). Egy fej vöröshagymát felkarikázunk, lesózzuk. Ha a bab kihűlt, leszűrjük, hozzátesszük a hagymához, és rakunk hozzá 30 dkg savanyú káposztát. 2 dl vizet összekeverünk 1-2 evőkanál 10%-os ecettel (a káposzta savanyúságától függően), 1 kockacukorral és egy csipet fekete borssal. Mindezt a salátára öntjük. Összekeverjük, és a tetejét bőségesen megöntözzük tökmagolajjal. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Köretként vagy salátaként is megállja a helyét.