Először a pirított darát készítjük el, mert annak pihennie kell a tálalás előtt. Egy lábasban megforrósítjuk a zsiradékot, ráöntjük a darát, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a zöldségalaplével, és kis lángon lefedve addig főzzük, míg az összes folyadékot fel nem szívja a dara. Levesszük a tűzhelyről, és letakarva hagyjuk állni jó 20 percet.
Három evőkanál zsiradékon megdinszteljük a paprikáshoz a finomra vágott vöröshagymát. Ha már zsemleszínű, akkor adjuk hozzá az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát. Fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, őrölt babérral, sóval és borssal, öntünk rá kevés vizet, majd addig főzzük, míg a hagyma meg nem puhul, és el nem fő az összes víz.
Közben a megtisztított tököt kockákra vágjuk, belerakjuk a pörköltalapba. Öntünk rá egy kevés vizet, és pár perc alatt puhára főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, végül megszórjuk finomra vágott kaporral.