Töltött kalács (Babka)
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a szárított
élesztőt. Hozzáadjuk a kockákra vágott puha vajat, a két
tojást meg a langyos tejet. A tésztát először kézzel, majd
a robotgép dagasztókarjával jó alaposan kidolgozzuk –
ne ijedjünk meg, viszonylag ragadós massza lesz a végeredmény. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük apróra vágott csokoládéval, mazsolával és őrölt fahéjjal. (Aki édesebben szereti, cukrot is szórhat rá.)
A tésztát a hosszanti oldalától szorosan feltekerjük,
majd 6 egyforma részre vágjuk. Kivajazunk egy őzgerincformát, és szorosan egymás mellé tesszük a levágott darabokat. Félretesszük még egy félórányit kelni. Ezután a 180 fokra előmelegített sütőben a kalácsot először alufóliával letakarva 25-30 percig, majd fólia nélkül további 10 percig sütjük.