Forrás: Receptposta

Töltött káposzta Gregor módra

Az egri Gregor Sándor tökélyre fejlesztette a hagyományos magyar töltött káposztát. A részletes recepthez rengeteg hasznos tanácsot és trükköt is mellékelt. Sokféle húsból készíti az ünnepi egytálételt, attól lesz ennyire finom.

  1. Előkészítésként kivágjuk a káposztalevelek ormáját (vastag, középső erét). A töltelékhez aprólyukú darálón összedaráljuk a kétféle húst. Összekeverjük a fűszerekkel és a rizzsel. Hat személyre 12 tölteléket csinálunk. Egy-egy töltelékbe körülbelül két evőkanálnyi fűszerezett hús megy. Bal kézbe fogjuk a levelet,
    belegöngyöljük a tölteléket, majd a két végét benyomkodjuk.
  2. Közben üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát a felaprított szalonnával, rászórunk egy evőkanál őrölt pirospaprikát, és rögtön felöntjük vízzel. Beleöntjük a főzőedénybe, meghintjük egy marék káposztával. A tölteléket szép sorban az edénybe helyezzük úgy, hogy a közepe üres maradjon. Az üres helyre rakjuk a füstölt csülköt. A töltelékek tetejére megint savanyú káposztát szórunk, annyit, hogy ellepje azokat. Ismét tölteléket rakunk, arra a kolbászt és a káposztát. Az oldalasdarabokat a töltelékek közé dugdossuk. A tetejére szórjuk a felkarikázott csilit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Az edényt lefedjük, és sütőben vagy tűzhelyen lassú tűzön főzzük. Negyedóránként megrázogatjuk, és pótoljuk a folyadékot, ha szükséges. (150 fokon sütjük, ha sütőben van.)
  3. Két és fél óra múlva megnézzük, hogy kész-e. Ha megfogjuk a csülökcsontot, és az akadálymentesen kicsúszik, akkor kész a káposzta. Magas peremű egytálra szépen kirakjuk sorban a töltelékeket, mögé a káposztát és a felszeletelt húsféléket. A szaftot külön edényben adjuk mellé.

Csirkehússal töltött káposzta

Kovászolt töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta

kaloria 990 CAL
ido 190 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

6 személyre

Forrás: Receptposta

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.