Luca-napi varázsgombóc
A forrásban levő tejbe habverővel belekeverjük a darát.
Sűrűre főzzük, félretesszük, majd amikor kezd kihűlni,
hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a tojásokat, a lehámozott,
apró kockákra vágott zsemléket, reszelt citromhéjat,
5 dkg porcukrot és egy csipet sót. A tésztát kb. 15 percig
pihentetjük. Közben a lekvárhoz 2-3 evőkanál porcukrot
adunk, majd hozzákeverjük a mákot meg a rumot. A tésztából hengereket formázunk, s ezeket 12 részre vágjuk. A tésztakorongokat az ujjainkkal kissé szétlapítjuk, azután mindegyikre teszünk a lekváros máktöltelékből. Lisztezett deszkán gombóccá formázzuk, majd forrásban levő, enyhén sós vízben kb. 10-15 perc alatt kifőzzük. A gombócokat szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, jól lecsurgatjuk, előmelegített tálra rakjuk. Forró vajjal meglocsoljuk, és cukorral elkevert darált dióban meghempergetjük.