Forrás: Receptposta

Vatta rétes

Felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukros tejben, majd összedolgozzuk a tészta hozzávalóit (a kétféle lisztet, a felfutott élesztőt, három evőkanál olvasztott zsírt, egy egész tojást, egy evőkanál ecetet, egy csipet sót): rétestészta állagúnak kell lennie. Fakanállal jól felverjük, hogy hólyagos legyen (körülbelül 10 perc kell hozzá). Lisztezett deszkán cipót formálunk belőle. Tányér nagyságúra elnyújtjuk, a tetejét két evőkanál olvasztott zsírral megkenjük. 10-15 percig leborítva pihentetjük. Következhet a nyújtás. A tésztát a kezünk fején meghúzgáljuk, majd rárakjuk az asztalra terített, enyhén lisztezett terítőre (lepedőre). Kézzel körbe húzzuk, ameddig csak lehet. A széleit jól kicsipkedjük, de nem kell leszedni. A töltelékhez kikeverjük négy tojás sárgáját 15 dkg cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és 12 dkg puha vajjal, majd beleforgatjuk a négy fehérjéből vert habot. A krémet rákenjük a kinyújtott tésztára. Meghintjük dióval és mazsolával. A terítő segítségével felcsavarjuk. Egy háromliteres lábast vagy tortaformát zsírral jól kikenünk, megszórjuk morzsával. Csiga formában belerakjuk a rétest. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tetejét lekenjük olvasztott vajjal. Közepesen meleg (160-170 fokos) sütőbe rakjuk, jól átsütjük. Ha kész, rácsra állítjuk. A tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk, és úgy szeleteljük, mint a tortát. Langyosan a legfinomabb.

kaloria 300 CAL
ido 170 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Receptposta

Ajánlataink