Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács

Velős ördöglángos másnapokra

Régi történet ez: a már elbontott, hajdani debreceni piachoz, s a másnapokhoz kötődik. Mikor a cívisvárosban élő barátunkat látogattuk a haverokkal hajdanán (és persze minden alkalommal sikerült hosszú és görbe éjszakát elkövetnünk), a szó szerinti „másnap” reggeleken a piaci pecsenyesütőhöz járultunk gyógyulni. Ott ugyanis velős-hagymás vért is árultak, s ennél jobb gyógyírt a kavargó gyomorra és fejre nem találhattunk. Ez jutott eszembe, mikor is a szilvesztert követő macskajajra gondoltam. Tartalmas étek kell – s jött is az ötlet: az ördöglángos számtalan fajtája mellé felsorakoztatom a sajátomat. Ez az étel lényegét tekintve a következő: krumpliból készült tócsni-palacsinta, ebbe töltött szaftos, húsos ragu, rá tejföl és sajt, mellé savanyúság.

Ehhez először a húst vágtam apró darabokra, melyet aztán három szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal, egy evőkanál őrölt paprikával, egy teáskanál őrölt köménnyel kevertem össze. Félórára érdemes pihentetni, majd közvetlenül a sütés előtt három evőkanál liszttel megszórni. Amíg állt a hús, apró kockákra vágtam a szalonnát, felszeleteltem a kolbászt, majd a grillrácsra tett serpenyőben lesütöttem. Vöröshagymát dinszteltem, nem túl apróra vágott gombát vetettem rá, s mikor ez kiengedte a levét, akkor raktam bele a paradicsomsűrítményt és a velőt. Amíg ez pár percig rotyogott, a krumplit kis lyukú reszelőn lereszeltem, elkevertem egy teáskanál sóval, némi borssal, egy teáskanál majoránnával, két tojással és a liszttel. Sűrű masszát kaptam. Figyelni kell, hogy ne álljon sokáig, mert a krumpli miatt megszürkülhet, ami ízben ugyan nem vesz el az étel értékéből, de a látványából igen! Egy tiszta serpenyőbe olajat töltöttem, majd nagyjából fél centi vastag palacsintákat sütöttem a masszából. A pácolt, lisztbe forgatott húsfalatokat bő olajban, magasabb falú serpenyőben ropogósra sütöttem. Az ételt úgy tálaltam, hogy a tócsni-palacsinta egyik felére terítettem a paradicsomos-velős ragut, erre szórtam egy maréknyi sült húst, ráterítettem a tócsni másik felét. Ezt kentem meg két szétnyomott fokhagymával elkevert tejföllel, szórtam meg reszelt sajttal. A savanykás káposztasaláta kell hozzá – aztán ki-ki erejéhez mérten gyógyhatású hosszúlépéssel, fröccsel vagy éppen egy gyógysörrel öblítse le. A hatás garantált: béke, nyugalom járja át az ember testét néhány perc alatt!

Velős máj lecsósan

Erdélyi velős káposztaleves

 

kaloria 810 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács

Ajánlataink