Csíkokra vágjuk a kolozsvári szalonnát. Egy lábasban kipirítjuk a két evőkanálnyi zsíron. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pár percig dinszteljük.
Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és ha már ezek is összeestek, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, hozzátesszük a kockákra vágott lapockát és a felszeletelt fokhagymát. Fehéredésig pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral, borsikafűvel, és elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet, és addig főzzük, míg a hús majdnem puha nem lesz.
Beletesszük a megtisztított, ízlés szerint egészben hagyott vagy feldarabolt zöldbabot, és együtt készre főzzük, ha szükséges, kis vizet adhatunk még hozzá. Végül összekeverjük a lisztet és a tejfölt, és behabarjuk vele a zöldbabos ragut.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a darát a három tojással és a sóval. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy galuskatészta-állagú legyen. Bő sós vizet forralunk egy fazékban, beleszaggatjuk a masszát, és pár perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, és vagy egy kis zsiradékkal, vagy egy-két kanálnyi pörköltszafttal összekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a szemek.