Gerslivel rakott savanyú káposzta füstölthús-koronával
A gerslit sós vízben félpuhára főzzük, a dagadót nagyobb kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a savanyú káposztát kiöblítjük.
A szalonnát kis kockákra vágjuk, azután egy lábasban kiolvasztjuk a zsírját. Megdinszteljük benne a hagymát, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát is. A hagymás alapot sóval, borssal, őrölt köménnyel és pirospaprikával fűszerezzük,ó hozzáadjuk a húst, és – mint általában a pörkölteket – rövid lében, szakaszosan félpuhára pároljuk.
Ezt követően egy tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat: az aljára teszünk egy réteg savanyú káposztát, erre egy adag gerslit (a leve nélkül), majd pedig egy adag pörköltöt, amit kissé meg is locsolunk a szaftjával. Így rakjuk tele a tálat, amíg a hozzávalókból tart. A végén ráöntjük a maradék pörköltszaftot, majd lefedjük, és lassú tűzön a sütőben készre pároljuk.
Tálalás előtt minden adag tetejére kisütünk egy szelet füstölt sonkát. Friss kenyeret, tejfölt kínálhatunk hozzá.