Roston sült pisztráng

Roston sült pisztráng

A pisztrángot a kezdő háziasszony is könnyen elkészítheti otthon. Egyrészt nem kell pikkelyezni – annak ellenére sem, hogy a boltokban árult, kibelezett
halon ott a sok ezer apró, milliméteres pikkely, az ugyanis a sütés közben szinte eltűnik a halról. A másik jó dolog a pisztrángban, hogy alig van benne szálka. Ez a recept ráadásul nagyon egyszerű.

  1. A halakat besózom, négyet közülük az oldalain 2-3 centiméterenként késsel behasítok. Egy mozsárban pépesre zúzok egy fej megtisztított fokhagymát, a petrezselyem zöldjének felét, a rozmaring-, kapor-, borsikafűágat, néhány csipet sót és fehér borsot. Ezzel bedörzsölöm az oldalain felsliccelt halakat, majd a hasüregeiket is jól átkenem. Az egészet hagyom érlelődni, de ehhez elég annyi idő, míg megrakom a tüzet, s a faszénből parázs lesz. Kicsit várok, míg a nagy hő alábbhagy.
  2. A „sima” sós halakat grillrácsra teszem, és óvatosan forgatva megvárom – ez egy-két perc csupán –, míg a hal felületéről elpárolog a nedvesség. Egy nyársra felhúzom a szalonnát, a parázs fölött sütögetem, s a zsírját a halakra csepegtetem meg kenegetem vele a pisztrángokat. Mikor a hal bőrének fele-harmada megbarnul, megpirul, készen is vagyok. Az ízesített pisztrángokkal is így járok el, de közben már a rácsra vetem a füstölt halat, a megtisztított répát és a 10-15 centis darabokra vágott pórét. Ezeket is forgatom a halakkal együtt, hogy nagyjából egyszerre készüljenek el. Tálaláskor sült krumplit, salátát, egyegy citromkarikára tett ringlit és természetesen fehérbort kínálok mellé.

Füstölt pisztráng édesburgonya-pürével, salátával

Mandulás rántott pisztráng

kaloria 570 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.