Könnyű elveszni a sokféle zsiradék tengerében. Adunk egy kis útmutatót, hogy milyen formában együk, hogy az a hasznunkra is váljék.

Együnk sok zsiradékot, de okosan!

Zsiradékokra szükségünk van, nem mindegy azonban, hogy mit és milyen mértékben fogyasztunk. A szakemberek jelenleg azt ajánlják, hogy a napi zsírbevitelünknek csak kis része legyen telített zsírsav, a nagyobbik pedig egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból álljon.

A telített zsírsavakat teszik felelőssé a magas koleszterinszintért, valamint az ezzel is összefüggő érrendszeri és szívproblémákért. A telítetlen zsírsavaknak rendkívül sok jótékony egészségügyi hatása van, többek között csökkentik a rossz koleszterin szintjét, takarítják az ereket, segítik a szív működését, erősen ajánlott ezek fogyasztása.

Sajnos a hagyományos magyar étrend főleg a telített zsírsavakban gazdag (disznózsír, zsíros marha és disznó, tejszín, vaj, sajt stb.), keveset használunk a nagyon ajánlott egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékokból. Nagyon előnyös a halak, a lenmag, a dió, illetve a hidegen sajtolt növényi olajak (olíva, repce, kukorica, napraforgó stb.) használata. Mindegyik másban kiemelkedő, az a szerencsés, ha többféle is sorakozik a konyhapolcon, és hol ezt, hol azt alkalmazzuk. Mostanában sokat lehet hallani a hidegen sajtolt kukorica- és napraforgóolaj előnyös tulajdonságairól, sok helyen kapni, érdemes kipróbálni. Régebben az olívaolajjal nagyjából egy árban voltak, de amióta az olívaolaj árai elszálltak, ezek a hidegen sajtolt hazai bio olajok körülbelül fél áron kaphatóak az olívához képest.

Zöldséges sajtleves

Egészben sült csirkemell, fetás-diós sült zöldségekkel

Lenmagos rozsos zsemle

Avokádóhab füstölt lazaccal és uborkával

Tökmagmajonézes narancsos répasaláta

Csirkés-halas újburgonya

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.