Gyöngytyúkleves konyakos húsgaluskával és házi eperlevéltésztával

Feldaraboljuk a szárnyast. A melle húsát lefejtjük a csontról, félretesszük, ebből lesz majd a galuska. A többi húst (a mellcsonttal együtt) egy fazékba rakjuk, öntünk rá bőven hideg vizet, és felrakjuk főni. Ha felforrt, rögtön nagyon kis lángra vesszük, és gyöngyöztetve forraljuk. Leszedjük a tetején képződő szürkés habot. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott, nagyobb darabokra vágott leveszöldségeket, a kis csokorba kötött zöld fűszereket, a megtisztított, egészben hagyott gyömbért, sózzuk, dobunk bele pár szem egész borsot, és nagyon kis hőfokon, éppen csak forrásban tartva, főzzük több órán át.

Közben elkészítjük a tésztát. Az egész tojást összegyúrjuk a liszttel és pici sóval, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés vizet. Jól kidolgozzuk, utána letakarva pihentetjük egy-két órát. Kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk, majd rombuszokra metéljük. Tálalás előtt sós vízben vagy néhány merőkanálnyi levesben (vagy ezek keverékében) kifőzzük pár perc alatt.

Felkockázzuk a gyöngytyúk mellehúsát, beledobjuk egy aprítógépbe. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az evőkanálnyi konyakot, a durvára vágott petrezselyem zöldjét, a kicsi tejszínt, sózzuk és borsozzuk. Forrásban lévő vízbe vagy levesbe szaggatjuk egy kávéskanállal. Körülbelül tíz perc alatt fő meg.

A kész levest átszűrjük. A szép tiszta levét tálaljuk a kifőtt galuskával és tésztával. A benne főtt aprólékot és leveszöldséget esetleg el lehet utána fogyasztani egy kis tormával vagy mustárral.

Gyöngytyúkleves parajos házi metélttel

kaloria 310 CAL
ido 225 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.