A palóclevest szinte mindenki ismeri, ám nem az ez egyetlen jellegzetes étele a palóc konyhának!

5 recept, a palóc ételek kedvelőinek

A palóc konyha jellegzetességei közé sorolunk például számos krumplis ételt. Ennek oka pedig az, hogy itt hamarabb jelent meg a mindennapi étkezésben a burgonya, mint az ország egyéb tájain. Hagyományos krumplis finomság például krumplilángos, avagy a tócsni. Az eredetileg ürühúsból, burgonyából és zöldbabból készült palóclevest paprikával, tejföllel és kaporral ízesítették. Ám nem Palócföldön, hanem Pesten, az István Főherceg Szálloda vendéglőjében született. Mikszáth Kálmán születésnapjára készített fogás volt ez, melyet Gundel János palóclevesnek keresztelt el.

Palóc tekercs – Tócsniban sült húsrolád

Palóc tócsni – Pirított hagymával és fűszeres hússal

Palóc gulyás – Zöldbabbal, sertéslapockával

Palóc kocsonya – Tele zöldséggel és füstült csülökkel

Töltött káposzta palóc vidékről – Nagyon füstült, nagyon fűszeres

palócdöldi töltött káposzta

Fotó: Mindmegette

Ezek is érdekelhetik!

Paradicsomos csirkecomb tésztával

Fasírttekercs parajos tojáslepénnyel töltve

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink