1. Az első és legfontosabb alaptrükk, hogy a túl zsíros ételt kihűtjük, majd amikor hideg, leszedjük róla a megfagyott zsiradékot.
2. A felesleges zsírt úgy is eltávolíthatjuk, ha salátaleveleket teszünk az edénybe. Ezeket csak mártsuk bele, majd rögtön vegyük is ki az ételből, mert a zsír azonnal rárakódik a levelekre.
3. A túl zsíros húslevest pihentessük 10-15 percig, majd húzzunk végig egy papírszalvétát a tetején, ezzel zsírtalanítsuk.
4. A zsíros kocsonyalét szűrjük le, és teljesen hűtsük ki. A zsír a lé tetején megdermed, így egy kanállal gond nélkül leemelhetjük róla. Ugyanígy zsírtalaníthatjuk a füstölt hús vagy csülök főzőlevét.
5. Nagyon zsíros, már berántott mártást feljavíthatunk egy csipetnyi szódabikarbónával.