Téved, aki azt hiszi, hogy kenyeret sütni nehéz. A titok nyitja, hogy pontosan be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket. A leggyakrabban fehér lisztből készítenek kenyeret, ezek gyorsabban megsülnek, mint „barna” társaik, ám a teljes kiőrlésű lisztből sütött – és a különböző magvakkal ízesített – kenyerek sokkal egészségesebbek, szebbek, finomabbak. Az alábbi szempontokat érdemes betartani.
[eadvert]
1. Milyen receptet készítsünk?
Válassza ki az ön számára legszimpatikusabb receptet, és mérje ki a hozzávalókat. Figyeljen arra, hogy a barna lisztből készült kenyér sokkal tömörebb lesz, mintha fehér lisztből készült volna, ezért ne variáljon a leírtakat.
2. Óvatosan a kelesztéssel!
A kenyérsütéshez jól jön egy konyhai robotgép. A hozzávalókat ebben keverje össze, és alaposan dagassza meg a tésztát a géppel. Ügyeljen arra, hogy amennyiben nem élesztőporral süt, az élesztőt meleg tejjel vagy vízzel keverje össze, így hamarabb megkel.
3. Dolgozza át a tésztát!
A robotgép bármennyire is alapos, nem mindig gyúrja át a tésztát egyenletesen. Ezért 10-15 percen keresztül dolgozza át alaposan kézzel is a kenyeret. Ezután lisztezett nyújtólapon formáljon belőle kenyér, kifli vagy cipóformákat.
4. Hagyja kelni a tésztát!
A kelesztésen sok múlik. Tegye a formázott kenyeret egy műanyag tálba, takarja le konyharuhával és hagyja kelni a tésztát legalább egy órán át. Legjobb, ha a radiátoron vagy a sütő közelében helyezi el, a lényeg az, hogy melegben legyen.
5. Vagdossa be a tetejét!
Ha van a kamrában egy nagyitól örökölt öntött vasedény, abban a legjobb kenyeret sütni. Ha nincs, akkor vajazzon ki egy nagy tepsit, és helyezze bele a megkelt kenyereket. Éles késsel vágja be körülbelül fél cm mélyen a tetejüket (ezek majd sülés közben szépen kettényílnak), és felvert tojássárgával kenje meg.
6. Díszítse a tetejét!
Ízlés szerint szórja meg lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, mákkal vagy korpával a már megkent kenyereket. Szép mintákat is készíthet, amelyek a tojásnak köszönhetően a tésztán maradnak.
7. Süsse készre!
Közepes lángon, recepttől függően 45-50 perc alatt süsse készre a kenyeret, és péktűvel ellenőrizze, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e. Ha a tészta tetejét kicsit megkapná a meleg, borítsa be alufóliával. Ropogósabb lesz a kenyér, ha a tepsi alá egy kis fazékban vizet tesz a sütőbe.