A menta az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő gyógynövény. Nagyon sok fajtája van, a legelterjedtebb a borsmenta és a fodormenta. Jól elvan cserépben is, de a szabad földet jobban kedveli. Ügyeljünk, hová ültetjük, mert ha szereti a helyét, ki sem lehet majd irtani. Többféle emésztésjavító hatása ismert, epe- és bélbántalmakon is segít. Szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató. Egzotikus, hűsítő íze különösen jólesik a nyári napokon. Nagyon erős aromája miatt először csak kis adagokban célszerű ismerkedni vele, egy-két levélke elegendő egy leveshez, salátához
Mi mindent kezdhetünk egy nagy csokor mentával?
- Csináljunk mentás jégkockát, remek lesz a limonádéba: minden kockába tegyünk egy-egy levelet.
- Tegyünk egy ággal a kedvenc hideg italunkba vagy a jegeskávénkba.
- Főzzünk belőle teát. Egy csokor összevágott mentát öntsünk le zubogva forró vízzel, hagyjuk állni pár percet. Utána szűrjük le, és fogyasszuk melegen vagy hidegen, magában vagy édesítve, ahogy jólesik.
- Keverjünk összevágott mentát a húsgombóc vagy a fasírt masszájába, egészen különleges ízt kapunk.
- A megszokott nyári leveseket dobjuk fel egy kis mentával: tökéletes például a zöldborsóhoz vagy a hideg uborkaleveshez.
- Készítsünk belőle pesztót, ebből egy-két kiskanálnyi szuper lesz valamely egyszerű sajtos tésztához.
- Nehogy kifelejtsük a nyári gyümölcssalátákból!
- Díszítsünk desszerteket: nincs olyan sütemény, torta vagy pohárkrém, amit ne dobna fel egy-két szép, cakkos mentalevél.
- Készítsünk mentás porcukrot: pár levelet daráljunk össze porcukorral. Nagyon jól illik a gyümölcsös pitékhez. Vigyázat, nem áll el sokáig!
[eadvert]