A kézműves cukrászat újraélesztéséért fáradozik a nyíregyházi Görömbei Cukrászda. A külhoni desszertek divatja ellenére a tájjellegű sütemények megőrzésére törekszenek. A szabolcsi alma, a milotai dió és a szatmári szilvalekvár idézi e táj sajátos ízeit.

A Nyírség cukrászcsodája Szabolcsból

Nem a harsány színű, csili-vili tortákra, hanem főleg a saját régiójuk ízeit idéző süteményekre büszke Görömbei Sándorné cukrászmester, aki Magyar Kézművességért Díjjal is büszkélkedhet. A nevüket viselő nyíregyházi üzletet az azóta elhunyt férjével együtt alapították éppen 20 esztendeje. A cukrászda ma is vérbeli családi vállalkozás.

– Szeretek visszanyúlni a megyénk hagyományos ízvilágához, a gyökerekhez. Néhány éve Ízkirályok címmel kiadtunk egy könyvet, abban a tájjellegű sütemények receptjeit is közreadtuk. Igen gazdag a megyénk ízvilága, nem csoda, hogy már három országtorta i kikerült innen – mondja Görömbei Sándorné.

Görömbei cukrászda

A cukrászmester szerint ez a kirakatból nézve egy látványos szakma, ahol csoda dolgokat lehet remekelni
Fotó: Vidék íze/ Kállai Márton

[eadvert]

A jonatánalmát vagy éppen a milotai diót ezerféleképpen felhasználhatjuk a desszertekben – magyarázza. A Szabolcs ízeit idéző torta igazi helyi különlegesség, ahogy a Szibériai krémes is. Ez utóbbit egy receptversenyre küldte be egy szatmári asszony, és fölényesen nyert vele. A szibériai aztán bekerült a cukrászda kínálatába is. Ugyancsak helyi ihletésű az almás varázs: ez egy könnyed, tejszínhabos-gyümölcsös-piskótás desszert, távoli rokona a hagyományos krémesnek. Igen népszerűek a túrós süteményeik is, főleg némi csokoládéval és gyümölccsel kombinálva.

A cukrászmester szerint ez a kirakatból nézve egy látványos szakma, ahol csoda dolgokat lehet remekelni. Ám a csodák mögött rengeteg munka húzódik. Görömbei Sándorné nem kedveli a mű dolgokat, a növényi tejszín nála nem nyerő. Mutatós torták készülnek itt úgy is, hogy közben hűek maradnak a hagyományokhoz. Például a sült habos torta remekül mutat az asztalon, holott igen egyszerű a receptje. A cukorból és vízből főzetet készítünk, és belecsorgatjuk a tojásfehérje habjába, ami ettől stabil, „állóképes” marad. Nyomózsákba rakjuk, feldíszítjük vele a tortát, aztán jön a profi fogás: kézi gázégővel – úgynevezett „zsebsárkánnyal” – rápirítunk a felületére, hogy szépen megbarnuljon. Kedvelik a vevők a hatlapos palacsintatortáikat is, amibe nugátkrém és almatöltelék kerülhet – végül aztán sült habba öltöztetik, hogy szép is legyen.

görömbei cukrászda, nyíregyháza

Nyíregyháza görömbei cukrászda
Fotó: Vidék íze/ Kállai Márton

Persze haladnak a korral a Görömbeiben is, ezért előrukkoltak a paleo édességekkel, például keksszel meg kakaós tekerccsel is, sőt a kókusztejet és a kókuszlisztet is felvették az alapanyagok listájára. Részben azért, hogy nyissanak az új trendek felé, de azért is, mert ezen a tájon is egyre többen érzékenyek a tejre, tojásra.

10 recept túrógombócra, amiket a nagyi is imádna!

10 likőrös édesség hétvégékre

Süssön otthon házi zsemlét – variációk!

(A cikk a nyomtatott Vidék íze magazinban jelent meg korábban)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.