Mi a jó pörkölt titka? Omlós hús és sűrű szaft. Bizonyára sokan kapásból ezt válaszolják erre a kérdésre. Hagyományos magyaros ételünk elkészítése igazán nem bonyolult, de akár bográcsban, akár lábosban főzzük, nem árt odafigyelni pár apróságra, hogy a hús omlós, a szaft pedig sűrű legyen.

A tökéletes pörkölt titka 6 lépésben

1. A hús

A legszaftosabb pörköltet marhából (pl. hátszínből, fartőből, lábszárból, vesepecsenyéből) lehet főzni. Más állatok húsából is zsírosabb, inasabb részeket vásároljunk, pl. lapockát, csülköt, nyakat. Ezeket keverhetjük, továbbá adhatunk hozzájuk többé-kevésbé csontos apróhúst, valamint a szaft szempontjából előnyös magas kollagéntartalmú pofát. A húst mindig a rostokra merőlegesen szeleteljük fel – máskülönben szálas marad és rágós lesz –, majd vágjuk kockákra. A kisebb darabok gyorsabban, a nagyobbak lassabban puhulnak.

[eadvert]

A pörkölt marhahúsból az igazi /Fotó: Shutterstock

2. A zsiradék

Olaj helyett használjunk inkább sertészsírt, mert az kihozza a hagyma és a paprika valódi aromáját. Legjobb a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír, ami finom füstös ízt ad az ételnek.

3. A hagyma

A sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. 1 kg húshoz elegendő kb. 2 közepes fej – 3 nagytól már édeskéssé válik a pörkölt. Felesleges nagyon apróra kockázni, végül akkor is szétfő az ételben, ha csak csíkokra vágjuk. Az elején kb. 10 percig kell pirítani-fonnyasztani a forró zsiradékban. A hagymás alaphoz tehetünk 1 közepes méretű húsos zöldpaprikát és egy paradicsomot (kilónként).

4. A pirospaprika

Ne a húsra, hanem a forró zsiradékba szórjuk, hogy színezőanyagai és aromája maximálisan kioldódjanak. 1 kg húshoz 1 ek jó minőségű, nem csípős őrölt paprikát adjunk.

5. Egyéb fűszerek

A klasszikus receptekben máig csak só és paprika szerepel. Használhatunk más fűszereket is vagy megbolondíthatjuk a pörköltalapot egy kevés fokhagymával, de ne nyomják el a hús ízét. Marhához jól illik a borókabogyó, a babér, a majoránna és az oregánó, sertéshez a majoránna, a kömény és a babér, vadhoz a borókabogyó és a babér, csirkéhez a majoránna. Vörösborral készített pörköltbe ne tegyünk köménymagot, mert túlságosan karakteres az íze.

6. A folyadékpótlás

A pörköltet a paprikással ellentétben kevés vízzel, rövid lében kell főzni. A zsiradékon pörkölődő hagyma és hús enged annyi levet, amennyiben megpuhulhatnak. Lassú-mérsékelt tűzön, fedő alatt főzve a felöntéshez nagyon kevés folyadék szükséges. Ez lehet sima víz, esetleg alaplé vagy húsleves, valamint jó minőségű száraz vagy félszáraz vörösbor. Utóbbit a hosszú főzés utolsó 15-20 percére tartogassuk, máskülönben túl korán elillan az íze. Mindig csak egy pici folyadékot öntsünk a hús alá ahelyett, hogy az elején egyszer felöntenénk, majd visszaforralnánk a szaftot!

10 paprikás étel a magyaros ízek kedvelőinek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.