A zabkeksz titka

A zabkása, és a zabkeksz is népszerű finomság, amit szívesen fogyasztunk. A zab remek rost- és szénhidrátforrás. Magas fehérjét és zsiradékot tartalmaz, és fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. A zab csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, elhúzza a jóllakottságérzést. Csupa jótékony hatás, ráadásul igazán finom csemegét készíthetünk belőle. Az otthon elkészített zabkeksz előnye, hogy annyi édesítőt/cukrot tartalmaz, amennyit mi szeretnénk, és elkerülhetjük azt a hibát is, hogy beleharapva, azt érezzük: fűrészport eszünk. Ehhez néhány alaplépést kell betartani:

  • a zabkekszbe kerüljön: szárazanyag (zabpehely, liszt, magkeverékék), vaj, tej, cukor (alternatív édesítők), só, sütőpor
  • a legtöbb receptben szerepel a tojás, ám néhányban kihagyták, akkor több tejet és vajat használnak
  • a vaj legyen szobahőmérsékletű
  • könnyebb dolgozni, ha a tésztából kisebb golyókat formázunk, és azokat lapítjuk szét
  • a magokat használhatjuk nagyon apróra darálva, de rusztikusabb kekszet kapunk, ha a 1/3-át csak apróra vágjuk
  • ropogósabb lesz a keksz, ha sütés előtt a hűtőbe tesszük a tepsin megpihenő kekszeket

A boltban kapható zabkekszekben általában (1 darabban): 60 kcal, 1 g fehérje, 8 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír van. Ez természetesen változik az otthoni verziónál attól függően, hogy milyen liszttel, cukorral és mennyi vajjal készítjük el a kekszet.

Most érdemes megvásárolni a Vidék íze decemberi lapszámát, hiszen sok-sok karácsonyi receptet talál a friss magazinunkban. De saját zabkekszét is elkészítheti segítségünkkel. A Karácsonyi skót zabkeksz receptjét megtalálja legfrissebb lapunkban!

[eadvert]

Vidék íze december 2019

Joli mindenmentes keksze négy összetevőből

Tökmagolajos-vaníliás keksz

Karácsonyi keksz

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.