A böjt idején egyszerűbb süteményeket sütünk, előtérbe kerülnek az ettől-attól mentes sütemények. A hagyományos édességek alapanyagai természetesen kiválthatóak, lecserélhetőek, de azért ez nem mindig egyszerű, hiszen a helyettesítők általában nem pontosan úgy viselkednek, mint az eredeti hozzávalók.

Alternatív megoldások a sütésben – mit mivel helyettesíthetünk?

A hagyományos sütemények általában búzalisztből, cukorból, tojásból és vajból állnak. A mentes édességeknél ennek a négy alapvető hozzávalónak a helyettesítését kell megoldani. (Sokszor szerepel még tej és tejföl is a hozzávalók között, de ezeket könnyen tudjuk növényi tejjel és vegán tejföllel helyettesíteni.) Ne várjuk, hogy pont ugyanolyan lesz a linzer, mint a nagymamáé volt. A végeredmény egyáltalán nem rosszabb, csak más. Nem hagyományos, de nagyon finom ízekről van szó, hiszen minőségi, vitamindús alapanyagokat használunk.

Búzaliszt. Viszonylag egyszerűen megoldható a cseréje. Használhatunk helyette gluténmentes lisztkeveréket (ezek általában állományjavítókkal elkevert keményítők), alternatív gabonák és álgabonák, magok lisztjeit (köles, hajdina, rizs, kókusz, mák, dió, mandula, cirok stb.) Ezekhez ma már nagyon könnyű hozzájutni. A gluténmentes lisztkeverékekkel általában könnyebb dolgozni, a magas beltartalmú alternatív gabonák és álgabonák lisztjeit ki kell ismerni, mindegyik kicsit másként viselkedik, és soknak meglehetősen markáns íze is van. Kevert süteményeknél ez nemigen fog gondot okozni.

Cukor. Nagyon sokféle cukorpótló édesítő közül választhatunk, nem okoz gondot a cseréje. A vaníliás cukor helyett pedig használhatunk cukormentes vaníliás cukrot vagy vaníliakivonatot, ezekben egyáltalán nincs cukor.

Tojás. Ez már kicsit nehezebb feladat. Ha kötőanyagként szeretnénk kiváltani, akkor használjunk helyette lenmaglisztet. Egy evőkanál lenmagliszt három evőkanál meleg vízben elkeverve nagyjából egy tojásnak felel meg. Kevésbé masszívan tartja össze a szilárd anyagokat, mint a tojás, és ízben is kicsit más, de azért elég jól működik. Ugyanerre a célra használhatjuk a banánt is. Ha a lazításra van szükségünk, akkor kis sütőport vagy szódabikarbónát tehetünk tojás helyett a sütikhez. Ma már sok helyen kapható tojáspótló por is (ez általában többféle keményítő – főként tápióka -, és állományjavítók keveréke), ennek a használata is elég egyszerű.

Vaj. Az ízét nem tudjuk pótolni. Használhatunk helyette, vegán margarint, növényi zsírokat és olajokat: avokádóolajat, kókuszzsírt, olívaolajat stb., megadják a tésztának a szükséges zsírosságot és állagot.

 

Büntetlen élvezetek

Banános keksz

Diós-mandulás mentes kuglóf vörös áfonyával és fehér csokival

Csupa csoki torta mentesen

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.