Ilyen-olyan fontos okok miatt nem ehetünk cukrot, glutént, tejterméket, tojást stb. Vágyunk viszont a kényeztető kis édességekre. Ajánlunk pár tényleg nagyon finom mentes házi süteményt, nyilván ezekből sem kéne egy tepsivel felfalni, de egy-két szelet a legtöbb diétába belefér.

Büntetlen élvezetek

Vegán brownie karfiollal
Hozzávalók:
30 dkg karfiol
10 dkg datolya
2 dl mandulatej
8 dkg tejmentes margarin
4 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál holland kakaó
12 dkg darált mandula
5 dkg tápiókakeményítő
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
pár szem kandírozott gyömbér
4-5 aszalt sárgabarack
8 dkg étcsokoládé
1 kis marék blansírozott mandula
édesítőszer
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál kókuszzsír

[eadvert]

Beáztatjuk a datolyát. Apróra vágjuk a karfiolt, és enyhén sós vízben nagyon puhára főzzük. Leszűrjük, keverőtálba tesszük, hagyjuk kicsit hűlni és szikkadni. Közben összevágjuk az ízesítőanyagainkat (gyömbér, aszalt barack, étcsokoládé). Egy kis tálban összekeverjük a darált mandulát a kakaóval, a keményítővel és a sütőporral. A kihűlt karfiolt és a leszűrt datolyát botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a megolvasztott margarint és a mandulatejet, majd hozzáforgatjuk az összekevert száraz alapanyagokat és az ízesítőket. Megkóstoljuk, és az ízlésünknek megfelelően édesítjük édesítőszerrel. Egy kicsi (20×25 cm-es) tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. Gőz felett megolvasztjuk az összevágott csokit a kókuszzsírral együtt. Ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére. Ha megdermedt a máz, apró kockákra vágjuk.
Ha a kandírozott gyömbért egy csipet reszelt gyömbérre cseréljük, és cukormentes étcsokoládét használunk, akkor ez a sütemény is könnyen cukormentessé tehető.

Vegán almatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg darált mandula
3 dkg tápiókakeményítő
3 dkg barna rizsliszt
2 evőkanál útifűmaghéj
2 lenmagtojás
12 dkg tejmentes margarin
5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
1 nagy csipet só
A rakományhoz:
3-4 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
1 kis üveg pikáns lekvár
4-5 evőkanál gluténmentes zabpehely
6-8 közepes, savanykás alma
1 evőkanál barna cukor (elhagyható)
1 kávéskanál őrölt fahéj
4-5 evőkanál cukormentes baracklekvár
1 nagy marék szeletelt mandula

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Pár perces pihentetés után kitapasztjuk vele egy kerek, 25 cm átmérőjű piteforma alját és oldalát (nyújtani nemigen lehet ezt a tésztát). Betesszük a hűtőszekrénybe legalább két órára. Utána elővesszük. Az aljába szórjuk a morzsát, rákenjük a lekvárt. Megszórjuk a zabpehellyel. Kirakjuk meghámozott, felszeletelt almával. Az almák tetejét meghintjük őrölt fahéjjal és barna cukorral, majd 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, rákenjük a baracklekvárt, megszórjuk a szeletelt mandulával, és visszatoljuk a sütőbe pár percre, amíg meg nem pirul a mandula a tetején.

Hogyan készül a lenmagtojás?

A tojás helyettesítésére gyakran használjuk a lenmagot. Nagyon jól zselésít, összetartja a száraz anyagokat, tényleg remekül tudja pótolni a tojást. Arra kell ügyelni, hogy van egy közepesen erős diós íze, nem minden süteményhez passzol. De az almás édességekhez kifejezetten illik, ebben a vegán tortában is nagyon jól szerepel.

Lisztmentes gesztenyeszelet
Hozzávalók:
25 dkg natúr gesztenyepüré
12 dkg darált mandula
3 tojás
5 dkg tejmentes margarin
5 evőkanál olívaolaj
1 csipet só
20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
1 teáskanál vaníliakivonat
1 nagy marék süthető fehércsoki-csepp
1 evőkanál rum
2 dl vegán tejszín

Habot verünk a tojások fehérjéből. Egy másik tálban kihabosítjuk a három tojássárgáját az édesítővel és a vaníliakivonattal. Hozzákeverjük a puha margarint, az olívaolajat, a gesztenyepürét. Ízesítjük egy csipet sóval és egy evőkanál rummal. Beleforgatjuk a darált mandulát és a fehér csokit. Végül hozzádolgozzuk a tojáshabot. Kicsi (20×25 cm-es) tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk. Mindegyikre nyomunk egy nagy adag tejszínhabot.

Jó tudni

A leggyakrabban kapható növényi tejszínek általában tartalmaznak valamilyen tejterméket, tehát sem a vegán, sem a tejfehérje-kerülő étrendbe nem férnek bele. Olvassák el gondosan mindig az összetételt. Jó hír, hogy többféle, valóban vegán tejszín is kapható, érdemes rákeresni az interneten. Ha nem tudnak hozzájutni mégsem, akkor helyettesíthetik kókusztejjel. A sűrű konzerv kókusztejet behűtjük, majd a sűrű részét lekanalazzuk, és elektromos habverővel felverjük. Pár csepp citromlé semlegesíti a túl erős kókuszízt.

4 zseniális tortaalap sütés nélküli tortákhoz – alaprecepttel!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.