A Tarte Tatin talán a legismertebb francia sütemény. Ropogós, omlós tészta, krémesre sült alma és bársonyos karamell, csak szeretni lehet. Rengeteg a mindenféle alma, most kell ennek a finom, gyümölcsös pitének nekiugrani.

Kisasszonyok botlása

A mese szerint ez a klasszikus édesség is – mint a legjobbak általában – egy kis balesetnek köszönheti a létrejöttét. Egy franciaországi kisváros kicsi szállodájában édesapjuknak segítvén két Tatin kisasszony sürgölődött a konyhában. Az egyik a nagy hétvégi kapkodásban az almatortából kifelejtette a tésztát, csak az almát sütötte meg. Amikor a malőr kiderült, akkor gyorsan beletuszkolták a nyers omlós tésztát a sült alma tetejére, hogy mégis valami süteményforma legyen a végeredmény. Remekül sikerült a mentés, az egyik legjobb almás süteményt találták fel.

A klasszikus recept nagyon egyszerű, de kell hozzá némi konyhai gyakorlat. Egy nagy, vastag talpú serpenyőben cukrot karamellizálunk, szépen kirakjuk almacikkekkel, és a sütőben sütjük tovább. Ha már megsült a gyümölcs, akkor ügyesen rányomkodjuk az omlós tésztát, begyűrjük oldalt, és tovább sütjük. A tűzforró karamell és serpenyő miatt óvatosan és gyorsan kell dolgozni, kell hozzá gyakorlat.

Mi most egy olyan receptet ajánlunk, amit nem lehet elrontani, kezdők is nekiállhatnak bátran. Több idő kell hozzá, de nem kell a veszélyesen forró töltelékkel és edénnyel babrálni.

Tarte Tatin

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.