Hajlamosak vagyunk pánikba esni, amint észleljük, hogy hajhullásunk meghaladja azt a szintet, amit még egészségesnek és normálisnak gondolunk. A jó hír, hogy az egyre erősödő hajhullás az esetek többségében visszafordítható folyamat. Ehhez persze tisztában kell lennünk a miértekkel és hogyanokkal. Cikkünkben ezúttal ezzel foglalkozunk.

Az erős hajhullás okai és kezelése

Először is, hogy tisztán lássunk a témában, néhány fontos tény és tanács a hajunkkal és a hajhullással kapcsolatban:

  • Egy hajtüszőből 25-30 hajszál nő ki életünk során
  • Miután egy hajszál kinő, nyugalmi fázisba kerül, egészen addig, amíg egy új hajszál növekedése kihullásra készteti
  • A normális, még egészséges hajhullás napi 60-120 hajszálat jelent, nem kell tehát néhány száltól megijedni, az még a természetes folyamat része
  • Ha ennél jelentősebb több hajunk hullik ki naponta és ez hosszabb ideig fennáll, az már erős hajhullást jelent és mielőbbi kivizsgálása javasolt
  • Abban az esetben is érdemes orvoshoz fordulni, ha mennyiségre nem jelentős a hajveszteség, ám úgy vesszük észre, hogy új használak vagy egyáltalán nem, vagy kisebb mértékben képződnek a régiek helyére
  • Általában 30-40%-os hajveszteség az, ami már feltűnő, hiszen hajunk elég sűrű ahhoz, hogy ezt a folyamatot ideig-óráig még leplezze, ám eddig azért nem érdemes várni: ha erős hajhullásra utaló jeleket találunk, inkább forduljunk orvoshoz (de előtte még olvassuk végig ezt a cikket)

/Fotó: Shutterstock

Hiányoznak a hajhagymák működéséhez szükséges tápanyagok

[eadvert]

Nem hiába került ez az első helyre az erős hajhullás okainak listáján, ugyanis ez tekinthető a leggyakoribbnak mind közül. A tápanyaghiányt a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a helytelen táplálkozás okozhatja, hanem a fokozott fizikai vagy szellemi erőfeszítés, a mindennapi stressz, a tápanyag felszívódásának zavarai, a drasztikus fogyókúra, vagy egyéb betegségek is akár.

Ahhoz, hogy hajhagymáink egészségesen termelődjenek, számos vitaminra, ásványi anyagra, sőt különféle aminosavakra is szükségünk van, ugyanis ez utóbbiak építik fel szervezetünkben a hajhagymák termeléséért is felelő fehérjéket. B, C, A, H és E-vitaminra ugyanúgy szükségünk van, mint vasra, cinkre, kálciumra, rézre és szelénre, a két kulcs aminosav pedig a cisztein és a metionin. Érdemes tehát utánanézni, hogyan pótolhatjuk ezeket megfelelő táplálkozással vagy különféle (vitamin) készítményekkel.

Gyulladásos megbetegedések

Ebben az esetben nagyon fontos egy góckutatás elvégzése, aminek a segítségével lokalizálható szervezetünkben a probléma. Emiatt az orvos gyakran elküld belgyógyászatra, fogászatra, fül-orr-gégészetre, illetve nők esetén nőgyógyászhoz is. Gyulladásos megbetegedéseket gyakran kísér hajullás, sőt a nagyon erős hajhullás okai között is elég előkelő helyen szerepelnek.

Hirtelen fellépő hormonális változások

Ezek sajnos kialakulhatnak természetes folyamat hatásaként is, mint például a szülés, vagy a klimax ideje alatt. Hormonháztartásunkra azonban hatással lehetnek különféle gyógyszerek is (pl. fogamzásgátlók), és kialakulhatnak hormonális változások elhízás esetén is, illetve néhány betegség is okozhat ilyen problémát, mint például a pajzsmirigy működési zavara. Sajnos ezek mind-mind hatással lehetnek hajhullásunk mértékére.

Lelki okok

A folyamatos stressz, vagy lelki trauma is okozhat kóros hajhullást. Ennek az az oka, hogy az állandó feszült és stresszes állapot a bőr keringési folyamatait is befolyásolja. Ilyenkor az ereink összeszűkülnek, a pórusaink összehúzódnak, a hajunk pedig zsírosabbá és kezelhetetlenné válik a faggyúmirigyek működésének fokozódása miatt.

Hajszépészeti eljárások

A hajhosszabbítás, hajvasalás és a különféle vegyszeres kezelések ugyanúgy az erős hajhullás okai között szerepelnek. De ide sorolhatók még a különféle hajviselési szokások is, mint például a túlságosan szoros copf, konty vagy afrofonás is. Ha lehet, kerüljük ezeket, illetve ha már hajhullásunkon is észleljük, hogy valami nincs rendben, jobb elfelejteni őket.

Mi a teendő?

Ha észleljük, hogy hajunk nagyobb mennyiségben hullik, mint korábban és szembesülünk a fenti erős hajhullás okainak valamelyikével, érdemes először is azt eldöntenünk, hogy vajon okozhatja-e ezt életvitelünk és tudunk-e rá reagálni. Következőket szem előtt tartva segíthetünk a folyamat visszafordításában:

Egészséges táplálkozás

Kerüljük az egyoldalú táplálkozást, a drasztikus diétákat. A fentiekből már kiderült, hogy a vitaminoknak milyen fontos szerepük van hajunk egészségének megőrzésében, együnk hát minél több zöldséget és gyümölcsöt. Sok esetben már ennyi is segíthet.

Hajregeneráló készítmények

Hajhullás elleni hajcseppek, regeneráló samponok és különféle hajvitamin készítmények mind-mind segíthetnek a kóros hajhullás megállításában.

/Fotó: Shutterstock

Mozgás a friss levegőn

Ez tulajdonképpen a klasszikus két legyet egy csapásra módszer. Hajunknak szüksége van a szabad levegőn végzett mozgásra, az ugyanis javítja vérkeringésünket, ezáltal jótékony hatással van fejbőrünk és hajhagymáink oxigén- és tápanyag-ellátására. Banálisan hangzik, de szoros összefüggés van a szabad levegőn végzett mozgás és a fejből, valamint a haj egészsége közt.

Pihenés

Egyrészt a regenerálódás miatt fontos, amire bőrünknek és hajunknak is szüksége van, másrészt pedig a stresszre kifejtett jótékony hatása is már régről ismert a tudatos, és elegendő pihenésnek. Aludjon eleget, próbáljon többet relaxálni, figyeljen magára. Hajszálai – és gyakorlatilag minden porcikája – értékelni fogják.

Kivizsgálás

Az életmódbeli változtatások mellett bizony indokolt lehet egy átfogó kivizsgáláson részt venni, ha az erős hajhullás okai ezt indokolják. Mivel a folyamat szinte mindig visszafordítható, nem szabad félvállról venni.

Végső jótanács

A hajunk növekedése nem órák vagy napok alatt megy végbe, hanem gyakran több havi ciklusban történik. Emiatt legyünk hát türelmesek és ne napokon vagy heteken belüli eredményt várjunk, bármelyik fenti utat is választjuk.

Ha bővebben szeretne olvasni a témában, ajánljuk a rendkívül hasznos és sok információt tartalmazó Golden Tree weboldalt.

(x)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.