A természet gyógyító erejét sokan kutatják, a néphagyományokból pedig jól ismerhetjük, hogy bizonyos gyógy- és fűszernövények bizony az egészségünkre is jó hatással vannak. Nem újkeletű dolog, hogy az ember a természethez fordul a bajai esetén, jól bizonyítja ezt a XI. és a XII. században élt néhai bencés apátnő, Bingeni Szent Hildegárd élete és munkássága is.
Hildegárd több természettudományos művet is írt, melyekben azt kutatta, hogy milyen gyógyító erő lakozik a növényekben, tapasztalatait pedig nemcsak papírra vetette, hanem recepteket is készített különféle betegségekre, tünetekre. Azt vallotta, hogy minden kórság gyógyítható. Hite szerint Isten nem hagyta volna létrejönni a betegségeket, ha nem teremtett volna ellenük való gyógyszert.
SZENT HILDEGÁRD IDEGERŐSÍTŐ KEKSZE
Az apátnő receptje édességnek tűnhet, de nem az, gondoljunk rá inkább orvosságként, és mivel a gyógyszerekből sem szedünk be az ajánlott napi mennyiségnél többet, itt is tartsunk mértéket! Ez a fűszeres keksz fokozza az életerőt, javítja az emlékezőtehetséget és erősíti a koncentrációs képességet. A napi ajánlott mennyiség 2-3 darab.
A keksz alapja a tönkölybúzaliszt, ami Szent Hildegárd szerint a legfontosabb táplálék. Könnyen emészthető, gyorsan ellátja a testet energiával, elősegíti az egészséges sejt- és vérképződést, hatása minden szinten kiegyensúlyozó és harmonizáló – olvasható az Új Misszió cikkében.
AZ IDEGERŐSÍTŐ KEKSZ HOZZÁVALÓI
- 40 dkg tönkölybúzaliszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg nádcukor
- 20 dkg őrölt mandula
- 2 tojás
- őrölt fahéj
- 2 dkg őrölt szerecsendió
- 0,5 dkg őrölt szegfűszeg
- egy csipet só
ÍGY KÉSZÍTSD SZENT HILDEGÁRD IDEGKEKSZÉT
A puha, darabokra vágott vajat a liszttel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
A tésztát 30 percre hideg helyre tesszük. Ezután 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és kerek formára kiszaggatjuk.
A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Borítókép: Shutterstock