A bazsalikom egyéves, tehát sajnos nem évelő növény, az ajakosvirágúak családjába tartozik. Főleg Európa, Afrika és Ázsia meleg területein honos, de Magyarországon is megterem. Nagyon sokféle változatát ismerjük (sokféle levélméret, szín, illatanyag). Érdemes nyár elején beszerezni egy cserepes példányt, szabad levegőn tartva könnyű életben tartani. Ha ügyesen mindig egy-egy kis ágat csippentünk le róla, szépen be fog bokrosodni, késő őszig kéznél lesz a szuper ételízesítő.
Ha ügyesen gondozzuk, akkor sokkal több illatos levelünk lesz, mint amennyit felhasználunk éppen. Az a legjobb tartósítási módja, ha pesztót készítünk belőle, ez őrzi meg a legjobban a fűszernövény fantasztikus zamatát. Intenzív az íze, ezért egy pici üveg is nagyon sokáig elég, hiszen mindig csak keveset használunk belőle.
Klasszikus pesztó
Hozzávalók:
1 jó nagy csokor bazsalikom
5 dkg parmezán
1 marék fenyőmag
1 dl extraszűz olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
Leszedegetjük a bazsalikomleveleket, durvára vágjuk. Erős turmixba dobjuk a lereszelt parmezánnal, a fenyőmaggal, az olívaolajjal és a zúzott fokhagymával. Kicsit sózzuk, majd több nyomással pépesítjük. Kis üvegbe kanalazzuk, öntünk rá egy vékony réteg olívaolajat, és hűtőszekrényben tároljuk.
Villámgyors tésztás fogást készíthetünk, ha a frissen kifőzött tésztát összekeverjük pár evőkanál pesztóval és némi reszelt parmezánnal.