Csombor vagy borsikafű – leginkább ezen a néven ismerjük ezt a régi fűszernövényt. Ritkábban használják rá a kerti méhfű, hurkafű vagy borsfű elnevezést is. Kicsit csípős íze jól helyettesítheti a fekete borsot, ezért a valamilyen egészségügyi okból diétára szorulóknak kifejezetten ajánlott az alkalmazása. Az erdélyi konyha kedvelt fűszere, előszeretettel ízesítik vele a babos, burgonyás és káposztás ételeket. Nemcsak zöldségekhez, húsokhoz is jól illik: különleges ízt kölcsönöz a vagdaltaknak, kolbászoknak, vadételeknek, halaknak. Nem szabad belőle túl sokat használni, mert megkeserítheti az ételt. Nem csak fűszer-, hanem gyógynövény is. Többek között étvágygerjesztő, görcsoldó, emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő hatása ismert.
Ha friss ízekre vágyunk, és nem a szupermarket polcáról akarjuk leemelni a zöld fűszerünket, akkor viszonylag szűk körből válogathatunk a kertünkben ilyenkor. A rozmaring és a kakukkfű mellett szépen zöldell egész télen a csombor is (ha évelő fajtát ültettünk).