Ha friss ízekre vágyunk, és nem a szupermarket polcáról akarjuk leemelni a zöld fűszerünket, akkor viszonylag szűk körből válogathatunk a kertünkben ilyenkor. A rozmaring és a kakukkfű mellett szépen zöldell egész télen a csombor is (ha évelő fajtát ültettünk).

Bécsi rozmaring, a télen is zöld fűszer

Csombor vagy borsikafű – leginkább ezen a néven ismerjük ezt a régi fűszernövényt. Ritkábban használják rá a kerti méhfű, hurkafű vagy borsfű elnevezést is. Kicsit csípős íze jól helyettesítheti a fekete borsot, ezért a valamilyen egészségügyi okból diétára szorulóknak kifejezetten ajánlott az alkalmazása. Az erdélyi konyha kedvelt fűszere, előszeretettel ízesítik vele a babos, burgonyás és káposztás ételeket. Nemcsak zöldségekhez, húsokhoz is jól illik: különleges ízt kölcsönöz a vagdaltaknak, kolbászoknak, vadételeknek, halaknak. Nem szabad belőle túl sokat használni, mert megkeserítheti az ételt. Nem csak fűszer-, hanem gyógynövény is. Többek között étvágygerjesztő, görcsoldó, emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő hatása ismert.

Csomboros édesburgonyafőzelék zellerrel

Csomboros bableves húsos krumpligombóccal

Csomboros húsgombócleves

Csomboros libacombok feles zöldborsóval

Édes káposztás korhelyleves füstölt oldalassal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink